Ford's hennepauto


Hennep en Ford: hennepvezels worden gelukkig tegenwoordig weer in de auto-industrie gebruikt om er bijvoorbeeld spatborden en deurpanelen van te maken. Een van Henry Ford’s prototypes uit 1941 bestond voor een groot deel uit hennep en de motor ervan liep zelfs op bio ethanol.

Een van de eerste prototypen die Henry Ford maakte was moderner en milieuvriendelijker dan de auto’s die nu rondrijden. Waarom is deze techniek nooit verder ontwikkeld?
Waarom rijden we nu nog steeds in metalen auto’s die op benzine rijden?

Hier een aantal feiten over Ford’s hennepauto:


10 x sterker
De carrosserie van Ford’s soybean car, zoals de hennepauto ook wel genoemd wordt was 12 keer sterker dan plaatwerk van staal. Een populair magazine schreef indertijd dat de henneppanelen de auto ontzettend veilig maakte, veel veiliger dan de andere automobielen die toen geproduceerd werden.

Lichter

De henneppanelen waren ook nog eens een stuk lichter dan metalen panelen. Het prototype van hennep woog iets meer dan 900 kilo , 500 kilo lichter dan een auto van metaal. Ford’s prototype was trouwens niet helemaal zonder staal gemaakt maar bestond uit een stalen frame, waar de panelen van hennepplastic op gemonteerd werden. Het lichtere gewicht zorgde ervoor dat de auto ook minder brandstof verbruikte.

Bio ethanol

De Ford hennepauto liep op duurzaam biobrandstof dat ook van hennep gemaakt kon worden. Al in de jaren ’40 was de technologie zover dat auto’s niet langer op aardolie producten zouden hoeven lopen, Deze bio-ethanol komt uit de onuitputtelijke bron van hennep planten want de planten kunnen overal groeien. We zouden alle straten vol moeten zetten met hennepplanten om stadsluchtvervuiling tegen te gaan. Zoals het er nu uitziet wordt luchtvervuiling een steeds groter probleem. Kunnen de mensen in grote steden alleen nog maar door het verkeer met een zuurstofmasker op.

1937
De tweede wereldoorlog maakte een voorlopig einde aan de productie van meer hennepauto’s.
In 1937 is de hetze tegen cannabis begonnen
Ford was al wel begonnen aan een tweede prototype maar door de oorlog werd de productie ervan nooit hervat.

Andere planten
Naast hennep werden er bij het maken van de panelen ook andere planten gebruikt. Het prototype bestond onder meer uit maisplanten, sojaplanten, katoen en graansoorten.

Pro Cannabis Society
bekijk video